Brafon nieuwsberichten

Aantal brandclaims vorig jaar gedaald

Het aantal brandclaims van verzekerden op de particuliere inboedel- en opstalverzekering is in 2017 met zeven procent gedaald. Dat blijkt uit cijfers die het Verbond van Verzekeraars elk jaar samen met Brandweer Nederland uitbrengt in de Risicomonitor Woningbranden. Uit de cijfers blijkt dat er in het vorige kalenderjaar liefst 95.964 claims werden ingediend waarbij brand de oorzaak van de schade was. Echte uitschieters kon het Verbond niet ontdekken, op de nieuwjaarsnacht na.

Het Verbond van Verzekeraars denkt de daling te kunnen verklaren doordat er veel minder vaak weersstormen waren in 2017. "De ervaring leert dat stormen met onweer vaak zorgen voor veel brandclaims, maar die zijn vorig jaar gelukkig uitgebleven", zo zegt directeur Richard Weurding tegenover de Nos.

Dubbel zo vaak een melding bij gezinnen

Voor het eerst heeft het verbond gekeken naar de leeftijd van de mensen die een claim hebben ingediend. Deze gegevens schetsen het beeld dat vooral gezinnen waakzaam moeten zijn. "In de leeftijdscategorie waar vaak sprake is van een gezinssituatie wordt gemiddeld twee keer meer beroep gedaan op de brandschadepolis", zegt de directeur. Het betreft mensen tussen de 38 en 56 jaar. Het opladen van elektrische apparaten, zoals het opladen van een smartphone is een van de grootste oorzaken.

Brandclaims per regio verschillend

De cijfers wijzen verder aan dat in regio’s als Overijssel en Drenthe er vaker een brandschade wordt gemeld dan in de dichter bevolkte provincies. Dat kan komen dat een brand op het platteland minder snel wordt ontdekt. Een snelle opvolging is en blijft dus van groot belang. 

Cijfers in kaart

Het Verbond heeft een leuke samenvatting gemaakt van allerlei feiten die in de Risicomonitor genoemd worden. Deze zijn op de website van het Verbond terug te lezen.

Uitgelicht / meest gelezen

Inwerkingtreding Omgevingswet uitgesteld

De inwerkingtreding van de Omgevingswet wordt uitgesteld. Dat maakte minister Stientje van Veldhoven (Milieu en Wonen D66) middels een algemene brief aan de Tweede Kamer bekend. De regering was voornemens om de nieuwe Omgevingswet op 1 januari 2021 in werking te laten treden, maar dat blijkt dus onhaalbaar.  Lees verder...


Kennispublicatie: Brandgevaarlijke opslag in beschermde vluchtroute

De brand in een woonflat in Arnhem, op nieuwjaarsdag, heeft de discussie over de brandveiligheid van woongebouwen en het hierin vereiste brandveilige gebruik doen oplaaien. Brafon Brandveiligheidsmanagement deelt in deze kennispublicatie de wettelijke eisen rondom brandgevaarlijke opslag in beschermde vluchtroutes. Lees verder...


Onderzoek naar aantal reddingen bij woningbrand

Meer dan 800 personen zijn in de periode 2016-2018 door de brandweer gered bij een woningbrand. Dat blijkt uit cijfers die de Brandweeracademie dinsdag bekend maakte in het rapport Reddingen bij brand 2016-2018. In totaal trad de brandweer bij 245 woningbranden reddend op. Vooral ’s avonds en ’s nachts bood de brandweer de reddende hand. Vaak vonden de reddingen in gestapelde bouw en/of portiekflats plaats. Lees verder...