Brafon nieuwsberichten

Bestaande woningen moeten vanaf 2022 verplicht met rookmelders worden uitgerust

Bestaande woningen moeten vanaf medio 2022 verplicht met rookmelders worden uitgerust. Dat bepleit Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) Raymond Knops. Hij wil dat op iedere woonverdieping een rookmelder komt te hangen.

Op dit moment worden rookmelders in nieuwbouwwoningen al geëist, maar als het aan de minister ligt geldt dit straks dus voor alle woningen.

“De meeste slachtoffers van brand vallen door het inademen van rook. Rookmelders redden dus mensenlevens. Uit TNO-onderzoek van afgelopen jaar blijkt dat rookmelders in alle woningen het risico op dodelijke slachtoffers vermindert. Daarom wil ik het Bouwbesluit op dit punt aanpassen en rookmelders niet alleen verplicht stellen voor nieuwbouw maar ook voor bestaande bouw”, zegt Knops op de website van de Rijksoverheid.

'Inwerkingtreding pas in 2022'

Om gebouweigenaren en leveranciers genoeg tijd te gunnen om aan de verplichting te kunnen voldoen, is het voornemen om de wet pas in 2022 inwerking te laten treden. De planning is om het voorstel in april aan te bieden aan de Tweede Kamer. De verwachting is dat de projectie en kwaliteitsvoorschriften van deze rookmelders overeenkomstig NEN 2555 zullen moeten zijn. 
 

Brafon heeft hierop al voorgesorteerd

Brafon heeft enkele jaren geleden al voorgesorteerd op deze mogelijke wetswijziging door een samenwerking met NEST aan te gaan. Brafon ziet het als haar maatschappelijke taak om Nederland écht brandveiliger te maken. Daarbij richt Brafon vooral op situaties waar de menselijke risico’s groot zijn, maar waar de huidige wet- en regelgeving nog te kort schiet. Het niet verplichten van een rookmelder op een bestaande woonverdieping is daar een voorbeeld van. Daarbij voldoen de NEST rookmelders aan hetgeen gesteld in de NEN 2555. Met de samenwerking met NEST kan elke woonverdieping veiliger gemaakt worden. Voor u, maar ook voor uw naasten. 

Uitgelicht / meest gelezen

Inwerkingtreding Omgevingswet uitgesteld

De inwerkingtreding van de Omgevingswet wordt uitgesteld. Dat maakte minister Stientje van Veldhoven (Milieu en Wonen D66) middels een algemene brief aan de Tweede Kamer bekend. De regering was voornemens om de nieuwe Omgevingswet op 1 januari 2021 in werking te laten treden, maar dat blijkt dus onhaalbaar.  Lees verder...


Kennispublicatie: Brandgevaarlijke opslag in beschermde vluchtroute

De brand in een woonflat in Arnhem, op nieuwjaarsdag, heeft de discussie over de brandveiligheid van woongebouwen en het hierin vereiste brandveilige gebruik doen oplaaien. Brafon Brandveiligheidsmanagement deelt in deze kennispublicatie de wettelijke eisen rondom brandgevaarlijke opslag in beschermde vluchtroutes. Lees verder...


Onderzoek naar aantal reddingen bij woningbrand

Meer dan 800 personen zijn in de periode 2016-2018 door de brandweer gered bij een woningbrand. Dat blijkt uit cijfers die de Brandweeracademie dinsdag bekend maakte in het rapport Reddingen bij brand 2016-2018. In totaal trad de brandweer bij 245 woningbranden reddend op. Vooral ’s avonds en ’s nachts bood de brandweer de reddende hand. Vaak vonden de reddingen in gestapelde bouw en/of portiekflats plaats. Lees verder...