Brafon nieuwsberichten

Dertig fatale woningbranden in 2018

Onvoorzichtigheid bij roken of een technisch defect bij elektrische apparatuur zijn de grootste oorzaken van een woningbrand in 2018. Dat blijkt uit cijfers van het Instituut Fysieke Veiligheid. Het IFV publiceerde het jaaroverzicht ‘Fatale Woningbranden’, en daaruit blijkt verder dat er in 2018 bij dertig woningbranden 33 dodelijke slachtoffers vielen te betreuren.
 

Lector Brandpreventie René Hagen zegt op de website van het IFV: “Hoewel sigaretten al sinds 2011 zelfdovend zijn, is roken nog steeds de voornaamste oorzaak van een fatale woningbrand.”

Vergrijzing speelt ook een rol

Bijna de helft van de dodelijke slachtoffers is ouder dan 60 jaar. Verder is 56 procent van de slachtoffers beperkt of niet zelfredzaam. Wat ook opvalt is dat bij 43 procent van de dodelijke woningbranden een werkende rookmelder ontbrak. “Wij vragen al een aantal jaren om de kwaliteit en locatie van rookmelders in de wetgeving aan te passen”, sluit Hagen af.

Snelle opvolging is gewenst

De helft van de branden is binnen 15 minuten na het (vermoedelijke) moment van ontstaan gemeld, waarvan 23% zelfs binnen 5 minuten. Van een klein deel (7%) van de fatale woningbranden kon geen inschatting gemaakt worden van het moment van ontstaan. In twee derde van de gevallen (67%) was het dodelijk slachtoffer alleen in de woning aanwezig. In de overige gevallen waren twee (18%), negen (6%), vijf (3%) of een onbekend aantal (6%) personen aanwezig. De meeste branden werden 's nachts gemeld. Een snelle opvolging na het ontstaan van een brand is dus belangrijk, zeker als iemand alleen in een woning aanwezig is. Een opvolging door u, of door uw naasten, of door een eventuele zusterpost. Bijvoorbeeld door een Nest rookmelder.

Download Jaaroverzicht fatale woningbranden 2018

Het volledige Jaaroverzicht fatale woningbranden 2018 kunt u via de link bereiken en lezen.

Uitgelicht / meest gelezenDertig fatale woningbranden in 2018

Onvoorzichtigheid bij roken of een technisch defect bij elektrische apparatuur zijn de grootste oorzaken van een woningbrand in 2018. Dat blijkt uit cijfers van het Instituut Fysieke Veiligheid. Het IFV publiceerde het jaaroverzicht ‘Fatale Woningbranden’, en daaruit blijkt verder dat er in 2018 bij dertig woningbranden 33 dodelijke slachtoffers vielen te betreuren. Lees verder...


Brandweer start campagne bewustwording koolmonoxide

door Brafon Brandveiligheidsmanagement

Koolmonoxide is een echte sluipmoordenaar. Daarom lanceert Brandweer Nederland de campagne ‘Stop CO-vergiftiging’, om het gevaar van koolmonoxide nogmaals onder de aandacht te brengen.  Jaarlijks vallen tientallen gewonden en enkele doden door koolmonoxidevergiftiging. Lees verder...