Brandveiligheidsmanagement

Bel met Brafon: 088 - 008 83 45

Aanscherping brandklasse eisen

03-11-2021 |

Aanscherping brandklasse-eisen n.a.v. aanbevelingen ATGB


De brandklasse-eisen voor gevels worden aangescherpt. Dat schrijft Minister Kajsa Ollongren deze week in een brief aan de Tweede Kamer. De brief volgt op de reactie van de minister na de aanbevelingen van de Adviescommissie Toepassing en Gelijkwaardigheid Bouwvoorschriften (ATGB). De adviescommissie deed onderzoek naar aanleiding van de brand in de Londense Grenfell Tower.

In het ATGB-advies n.a.v. het Engelse Grenfell Tower Inquiry Report Phase 1 (ATGB-Grenfelladvies fase 1), van 30 maart 2020, heeft de ATGB een aantal aanbevelingen gedaan. Eén van die aanbevelingen was om nader onderzoek te doen naar mogelijk risicovolle situaties waarin de huidige eis voor gevels (Brandklasse B) niet toereikend is en een zwaardere eis en/of een alternatieve bepalingsmethode nodig is. Dit onderzoek is na opdracht van de minister uitgevoerd.
 

Aanscherping brandklassen

De resultaten van het, door adviesbureau DGMR uitgevoerde onderzoek, zijn nu gepubliceerd. In dit rapport wordt aanbevolen om de brandklasse-eis voor gevels, voor hoge gebouwen waarin wordt geslapen of verminderd zelfredzame personen aanwezig zijn, aan te scherpen. Deze aanbeveling wordt door het ATGB ondersteund. De minister gaat met deze aanbeveling aan de slag om een wetswijziging in het komende Besluit Bouwwerken Leefomgeving (BBL) door te voeren. De bedoeling is dat dit medio 2022 aan de Kamer wordt voorgelegd.

 

Meer informatie of hulp  nodig bij het bepalen van de juiste brandklasse?

Om een volledig en gedetailleerd inzicht te krijgen in de wet- en regelgeving, geldende normen en inzicht in brandklassen, biedt onze zusterorganisatie Obex Opleidingen de opleidingen Specialist Bouwkundige Brandveiligheid en Brandpreventiedeskundige 1 aan. 
Tijdens beide opleidingen wordt een volledig beeld gegeven aangaande de huidige en komende wet- en regelgeving omtrent brandklassen, die op basis van de vigerende NEN-EN 13501-1 worden bepaald.

Brafon Brandveiligheidsmanagement kan u altijd adviseren bij vraagstukken over bouwkundige brandveiligheid. Neem gerust contact met ons op. 

Contact

Direct contact met Brafon

Vul het formulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op

Wilt u direct contact met ons?

U kunt ons ook altijd bellen!

Bel met Brafon: 088 0088345

E-mail info@brafon.nl

Voor alle overige contactinformatie, klik hier.

Opleidingskalender

Bekijk wanneer welke opleiding start bij Tesmo en Obex
Opleidingen van Tesmo
Opleidingen van Obex

Wij kunnen een totaalpakket op het gebied van brandveiligheid aanbieden

Brandveiligheids-management

Brafon maakt Nederland écht brandveiliger. Wij creëren brandveiligheid die door uw hele organisatie en door alle andere stakeholders gedragen wordt.

Dankzij een breed portfolio op het gebied van brandveiligheid kan Brafon u adviseren en ontzorgen voor uw complete vastgoedbestand.

Opleidingen

Obex is al bijna twintig jaar de meest betrouwbare opleider op het gebied van brandveiligheid en brandmeldinstallaties.

Obex leidt vakmensen op die meer willen leren op het gebied van bouwkundige en installatietechnische brandveiligheid.

Top